HISTORIEK DORPSWONING EIKENDREEF 58

• Oorspronkelijk gebouwd in 1860 door Jan K.I. Verbraeken als erfpachter van een grond, eigendom van de kerkfabriek van O.L.Vrouw. (Kadastraal artikel 337, kadastrale schets nr. 2 van 1860)
• Opgenomen in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed als volgt : "Dorpswoning, Nr. 58. Ten Z.O. van de kerk gelegen dorpswoning, uit XIX c, in 1860 ingetekend op het kadaster op een voorheen onbebouwd perceel. Vrijstaand dubbelhuisje van vijf trav. en één bouwl. onder zadeldak (n _ straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met rechth. muuropeningen onder arduinen latei en rollaag van gesinterde baksteen, vensters beluikt en voorzien van arduinen lekdrempels. Deur in Z.-gevel in witgeschilderde entablementomlijsting, bewaarde roedeverdeling in bovenlicht. Typisch zijn de lange muurankers en de bepleisterde, geprofileerde daklijst. Met kunstleien bezette W.-gevel voorzien van een rondboogvenster.
Aangepast interieur."

• Klasseringsbesluit als landschap (Omgeving van de kerk) 11/09/1967 B.S.20/02/1968 voor Oostelijk deel perceel vanaf westelijke zijgevel.
• Verkavelingsvergunning met afbraak woning wordt vergund op 19/01/1968. Over de vergunning bestaat discussie.
• Koninklijke Commissie adviseert op 12/11/1969 gunstig voor de oprichting van woning tussen huidige en westelijke perceelgrens.

...................................................................................................................................................................................................
De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Dorpswoning (ID: 46983)

Administratieve Gegevens
Provincie: Antwerpen
Gemeente: Grobbendonk
Deelgemeente: Bouwel
Adres: Dorp 58
Status: Bewaard
Vastgesteld: Ja
Beschermingen:
Gebeurtenissen:
-
Adres Controle Grobbendonk (07-11-2006 tot 07-11-2007).
- Inventarisatie Grobbendonk (01-01-2001 tot 31-12-2001).

Beknopte karakterisering
Datering: Derde kwart 19de eeuw
Type: dorpswoningen
Stijl: --------------
Trefwoorden: ------

Beschrijving
" Nr. 58. Ten Z.O. van de kerk gelegen dorpswoning, uit XIX c, in 1860 ingetekend op het kadaster op een voorheen onbebouwd perceel. Vrijstaand dubbelhuisje van vijf trav. en één bouwl. onder zadeldak (n _ straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met rechth. muuropeningen onder arduinen latei en rollaag van gesinterde baksteen, vensters beluikt en voorzien van arduinen lekdrempels. Deur in Z.-gevel in witgeschilderde entablementomlijsting, bewaarde roedeverdeling in bovenlicht. Typisch zijn de lange muurankers en de bepleisterde, geprofileerde daklijst. Met kunstleien bezette W.-gevel voorzien van een rondboogvenster. Aangepast interieur."

...................................................................................................................................................................................................Toestand anno 2013


Zicht vanuit de bestaande dorpswoning op de Kerk.


Volumeschets van de onmiddellijke omgeving
Met aanduiding van woning nr 58 en perceel (rood)
Groene = beschermd dorpszicht